ARKUS LIGA: Razrešene sve dileme, poznat sistem takmičenja za sledeću sezona

Razrešene sve nepoznanice oko predstojeće sezone. Utvrđen broj ekipa kao i sistem takmienja za narednu godinu.
Arkus_liga_logo

Rukometna sezona koja je za nama završena je na jedan sasvim neobičan način. Aktuelna situacija i pandemija, koja je proglašena zbog Korona virusa koju je izazvao Covid-19, izbacio je iz stroja sve klubove i sportske događaje u zemlji. U svemu tome najdeblji kraj su izvukli spordski događaji u zatvorenom gde se ni jedno takmičenje do marta, nije nastavilo.
Pored toga što Arkus liga nije nije dobila svog prvog šampiona, bila je i velika nepoznanica kako i sa koliko timova će se nastaviti predstojeća sezona.
Sve nedoumice su rasrešene, Arkus liga od sledeće sezone broji 16 klubova podeljenih u dve grupe, a takmičenje se odvija po dvostrukom bod sistemu. Grupe se formiraju po plasmanu na kraju prethodne sezone (ove sezone se uzima zatečeno stanje na tabeli pre nastupanja prekida prvenstva), tako što u A grupu ulaze ekipe po plasmanu 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13 i ekipa sa teritorije Sever-Centar, koja popuni upražnjeno mesto, a u grupu B ulaze ekipe po plasmanu 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14 i ekipa sa teritorije Istok-Zapad, koja popuni upražnjeno mesto. 

ZATEČENO STANJE NA TABELI PRE NASTUPA PREKIDA PRVENSTVA:

Grupe za sezonu 2020/2021 

Grupa - B

PozTim
1

Po završetku prvog dela takmičenja prelazi se na drugi deo takmičenja tako što se u okviru SRLM formiraju dve grupe i to:

PRVA GRUPA – doigravanje za prvaka (plej of), u koju ulaze po 4 prvoplasirane ekipe iz grupa A i B, tako da ta grupa broji 8 ekipa. Takmičenje se nastavlja tako što se svi postignuti rezultati i osvojeni bodovi u prvom delu takmičenja, brišu, a dalje takmičenje se odvija po dvostrukom bod sistemu, s tim da se takmičarski brojevi dobijaju žrebom. Po završetku takmičenja, utvrđuje se konačan plasman od 1. do 8. mesta. 

DRUGA GRUPA – doigravanje za opstanak (plej aut) koju čine ekipe koje su se, po završetku prvog dela takmičenja u SRLM, plasirale od 5. do 8. mesta u grupama A i B, tako da ta grupa broji 8 ekipa. Takmičenje se nastavlja tako što se svi postignuti rezultati i osvojeni bodovi u međusobnim susretima u prvom delu takmičenja prenose, pa se na osnovu istih utvrđuje nova tabela. Nakon utvrđivanja nove tabele, takmičenje se nastavlja po dvostrukom bod sistemu, a utakmice se odigravaju samo između ekipa, koje su u prvom delu takmičenja bile u različitim grupama. Utakmice se odigravaju po rasporedu: 1. kolo (A5-B8, B5-A8, A6-B7, B6-A7), 2. kolo (B7-A5, A7-B5, B8-A6, A8-B6), 3. kolo (B6-A5, A6-B5, B8-A7, A8-B7), 4. kolo (A5-B5, A6-B6, A7-B7, A8-B8). Utakmice od 5. do 8. kola se igraju kao i prva četiri kola, ali sa obrnutim domaćinstvom. Po završetku takmičenja, utvrđuje se konačan plasman od 9. do 16. mesta, a poslednje četiri ekipe prelaze, u narednoj takmičarskoj sezoni, u odgovarajuću grupu SBRLM. 

Izvor: Arkus liga

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *