Niko kao plavi – četiri generacije, četiri medalje

Iza nas je još jedna sezona, po svemu viđenom jedna od uspešnijih u decenijama iza nas. Posle osvajanja vicešampionske titule prve ekipe Metaloplastike Elixir, zapažene rezultate ostvarile su mlađe kategorije našeg kluba. Ostvareni su rezultati sa kojim malo ko može da se pohvali ne samo u regionu nego u Evropi. Tri decenije dečaka su u završnici Državnog prvenstva i sve tri se domogle postolja i gradu na Savi donele po medalju.

Da se dobar i naporan rad uvek isplati prvi su dokazali dečaci Metaloplastike rođenih 2009. godine i mlađi koji su se, na završnom turniru u Novom Sadu, “prošetali” kroz grupu i uz sve pobede obezbedili plasman u četvrtfinale. Pao je prvo RK SC “Voždovac” (Beograd) 27:17 (14:9) a nešto kasnije i RK “Omladinac” (Gornji Milanovac) 29:19 (14:7).
Drugog dana Državnog prvenstva, u četvrtfinalu dobru igru ​​potvrdili su i protiv ekipe ORK “Zemun” pobedom od 12:9 (8:6).
Prilika da se domognu finala i obezbede medalju bila je propuštena u polufinalu. Dečaci koji do tog trenutka nisu znali za poraz, ušli su u meč sa ORK “Mladost” (Zemun) opušteno, mislima su već bili u finalu. Kako je meč odmicao Mladost je polako stvarala prednost, ni dva gola minusa na poluvremenu nisu bila dovoljna da se trgnu i sna zvanog finala. Kako u toku cele godine nisu navikli da gube, nisu uspeli da prebrode krizu i vrate se u meč. Na kraju Mladost nosi zasluženu pobedu 21:13 (9:7), a nama ostaje da se ova utakmica što je moguće pre zaboravi i u borbi za treće mesto domognemo da se bronzane medalje.

Trećeg dana, u borbi za bronzu čekala nas je ekipa RK “Dubočica 54” Leskovac. Poraz je već bio iza ovih momaka, igra po kojoj su bili prepoznatljivi tokom cele godine pratila ih je i u ovom susretu. Sve kocke su legle na svoje mesto. Leskovčani nemoćni pred naletom plavih. Na kraju zaslužena pobeda na Dubočicom 19:14 (11:7) i u Šabac stiže prva medalja ove godine za mlađe kategorije.
U idealnoj postavi Državnog prvenstva M-14 su golman Aleksandar Jekić i desno krilo Nemanja Pavlović.
Metaloplastika:
Ristivojević Filip, Popović Pavle, Bajić Luka, Blagojević Uroš, Beljić Marko, Matić Uroš, Gligorić Miloš, Jekić Aleksandar, Jovanović Kosta, Tomić Ognjen, Marković Mateja, Vujanović Aleksandar, Stojićević Mihailo, Stefanović Uroš, Pavlović Nemanja i Perenčević Andrej.
Treneri: Kažić Miodrag i Mitrović Miloš
Raspored:
1. mesto – Mladost
2. mesto – Smederevo
3. mesto – Metaloplastika

Isto je čekalo i dečake koji su rođeni 2011. godine i mlađi. Poučeni greškama starijih kolega, znali su da se svakoj utakmici mora maksimalno oprezno pristupiti. Nema finala bez pobede.
Iako su važili za jednog od favorita turnira, ni u jednom momentu nisu dozvolili da se to negativno na njih prenese. Ozbiljan pristup svakoj utakmici je osnovana karakteristika svakog vrhunskog sportiste a oni su na samom početku bavljenja ovim sportom. Nezahvalan posao bio je pred trenerima, trebalo ih je na sve to i pripremiti.
Padali su redom u grupi (prvi dan):
Metaloplastika – ORK “Zemun” (Zemun) 24:9 (14:3)
Metaloplastika – ORK Šamot 65 (Aranđelovac) 22:9 (11:6)
Četvrtfinale (drugi dan):
Metaloplastika – RK Potisje Pleteks (Ada) 15:10 (9:5)
Polufinale:
Metaloplastika – RK Mokra Gora (Zubin Potok) 20:5 (10:2)

I trećeg dana spremni smo za prvo ovogodišnje finale. Znali smo da je medalja obezbeđena, samo je pitanje kojom se bojom će sijati oko vrata ovih, tek stasalih rukometaša. Tamo nas je već čekala ekipa Dinama koja sa istim ambicijama ulazi u meč. I nije bilo lako. Neizvesnost je trajala tokom celog meča ali na tronu može biti samo jedan. Upravo su naši dečaci dokazali da su pravi šampioni kada je najteže. Pobedom nad ekipom RK “Dinamo” (Pančevo) 12:10 (7:6), snovi ovih dečaka se ostvaruju, a Šabac dobija prve ovogodišnje šampione u rukometu.
Za najkorisnijeg igrača prvenstva izabran je Stojinović Vuk, dok su u idealnoj postavi Državnog prvenstva M-12 Pivot Obrenović Viktor i desno krilo Pavlović Kosta.
Metaloplastika:
Kruška Lazar, Sofronić Damjan, Budimlija Dane, Ivanović Luka, Savić Marko, Marinković Petar, Živanović Marko, Stojićević Danilo, Stojinović Vuk, Lončar Božidar, Gošić Miloš, Pavlović Kosta, Stošić Luka, Danojlić Veljko, Obrenović Viktor, Lazić Nemanja, Marković Relja i Ranković Lazar.
Treneri: Kažić Miodrag i Jokić Željko
Raspored:
1. mesto – Metaloplastika
2. mesto – Dinamo
3. mesto – Novi Beograd

Poslednja da se domogne medalje imala je generacija dečaka rođenih 2007. godine i mlađi i na taj način urade ono što nijedna ekipa u Srbiji nije uradila, sa tri generacije do tri medalje. Malo ko bi moga da se pohvali sa tim uspehom, još kada bi se na to dodao i uspeh prvog tima Metaloplastike Elixir, verovatno bi smo bili i jedini na starom kontinentu a možda i na planeti koja može ovakvim rezultatom da se pohvali. Svesni tog tereta koji je na njihovim plećima, otputovali su na Državno prvenstvo koje se održava u Kikindi i Mokrinu od 31. maja do 02. juna 2024. godine. Iako se takmičenje održavalo u dva mesta mi smo sve naše utakmice igrali u Kikindi.
Naši dečaci našli su se u grupi sa RK “Ub” (Ub) i RK “Novi Beograd” (Beograd).

Prvog dana turnira očekivalo nas je takmičenje po grupama a prvi protivnik plavih bila je ekipa Uba. Publika koja je pratila ovaj meč imala je šta i da vidi. Bila je to utakmica sa najviše postignutih golova na ovom državnom prvenstvu, čak sedamdeset i dva puta zatresla se mreža u Sportskoj hali Jezero u Kikindi. U kiši golova naši plavi su se bolje snašli i tako došli do prve pobede
Metaloplastika – Ub 42:30 (19:13).
Druga utakmica bila je rezervisana za Novi Beograd, neugodna ekipa vredna svakog poštovanja. Znali smo da će biti teško i da je protivnik na kojeg treba gledati sa respektom. Ušli smo u meč tvrdo svesni kvaliteta koje ova ekipa poseduje. Da je protivnik neugodan pokazao je i krajnji rezultat.
Metaloplastika – Novi Beograd 26:28 (12:14) i sa jednim porazom i jednom pobedom idemo u četvrtfinale.
Drugog dana Državnog prvenstva igrale su se četvrtfinalne i polufinalne utakmice. U četvrtfinalu neugodna ekipa RK “Rakovica” (Beograd). I kada su mnogi videli plave kao već potonulu ekipu, dužemo se kao Feniks iz pepela, još jači i odlučniji sa jasnim ciljem, pobeda nema alternativu. Ekipa Rakovice bila je nemoćna pred naletom naših momaka. Trinaest golova prednosti i rezultat na semaforu 34:21 (17:10) dovoljno govori koliko su napora uložili treneri Kažić Miodrag i Aleksić Nemanja da ovu ekipu vrate na pravi, pobednički kolosek ali i kolika je žellja za odličje. Odlična atmosfera preneta je i u polufinale koje se igralo nešto kasnije, kao poslednja utakmica drugog dana prvenstva. Ni jedno polufinale nije lako pogotovo ako znate da je sa druge strane RK SC Voždovac 2012 (Beograd). Želja i volja su učinili svoje, pobeda vodi u finale i treba uložiti i poslednji atom snage da se ta želja i ostvari. Zablistali su plavi kada je bilo najpotrebnije. Utakmica u kojoj se ni u jednom momentu pobednik nije dovodio u pitanje. Pobedom nad Voždovcem 25:19 (11:07) i zakazano je finale sa Vojvodinom, koje je na programu sutradan, trećeg dana prvenstva. Već poprilično istrošeni u želji da se i oni vrate u Šabac sa odličjem oko vrata, kao i prethodne dve generacije, bili su lak plen Novosađanima. I ako Vojvodina pobedila u ovoj finalnoj utakmici 34:24 (16:11), srebrna medalja na grudima ovih dečaka sija zlatnim sjajem, imajući u vidu pritisak koji je bio na njima.
U idealnoj postavi Državnog prvenstva za igrače uzrasta M-16 našli su se golman Damnjanović Vanja, desni bek Stojinović Stefan i desno krilo Stanojlović Strahinja.
Metaloplastika:
Stanojlović Strahinja, Živanović Đorđe, Stojinović Stefan, Milovanović Vukašin, Rakić Nikola, Lukač Mihailo, Mišić Vojin, Kažić Uroš, Božanić Mihailo, Trifunović Mihailo, Simić Momčilo, Madžarević Vukašin, Šaler Pavle, Damjanović Vanja, Andrić Petar Vujadin i Sinobad Petar. Treneri: Kažić Miodrag i Aleksić Nemanja
Raspored:
1. mesto – Vojvodina
2. mesto – Metaloplastika
3. mesto – Novi Beograd

Ovim plasmanom u finale i osvojenom medaljom, Metaloplastika kao klub učinila je neverovatnu stvar. Četiri generacije sa četiri medalje, nešto što još niko nije uradio.
Prvi tim zauzeo je drugo mesto u Super rukometnoj ligi i poneo epitet vicešampiona države uzevši srebrnu medalju.
Dečaci Metaloplastike u kategoriji M-16 drugi na Državnom prvenstvu i srebrna medalja.
Dečaci Metaloplastike uzrasta M-14 treće mesto i bronzana medalja.
I na kraju oni najmlađi i najsjajniji, dečaci Metaloplastike uzrasta M-12 ŠAMPIONI države i zlatna medalja.

Uprava kluba se zahvaljuje svim igračima i trenerima na uloženom trudu i zalaganju, jer ovo što vi ovih godina radite za klub od neprocenjive je vrednosti i značaja kako za našu Metaloplastiku, tako i za budućnost srpskog rukometa.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *