Pobeda sporta: Metaloplastika – Železničar 28:27

Kao nikada u novijoj rukometnoj istoriji, kockice pred poslednje kolo složile su sledeće: Železničaru je pobeda u Šapcu garantovala titulu. Samo 80 kilometara dalje u Novom Sadu istoj toj titulu nadali su se još dva kluba, Vojvodina i Partizan. Ovima prvima, samo je odgovarala pobeda nad Partizanom i poraz Železničara u Šapcu, dok je crno belima bio “dovoljan” i remi u Šapcu uz pobedu u Novom Sadu.

Nigde u tim kombinatorikama nije bilo Metaloplastike, iako je kvalitetom bila “tu negde”. Upravo zato, još po završetku pretposlednjeg kola, krenule su čaršijske priče, usijale su se tastature dežurnih komentatora, jedni su već proglasili Metaloplastiku za “izdajnika”, drugi su je “premirali”, a Metaloplastika je danas, kao i svih prethodnih 60 godina, u Hali Zorka igrala rukomet.

Igrala je sa istim žarom kao i u onoj prvoj utakmici pre skoro 60 godina, kada su na inicijativu profesora Aleksandra Kerkovića veliki rukomet u Šapcu najpre prihvatili učenici Gimnazije. Igrala je poput one generacije koja je nadomoćno 1974. godine izborila plasman u Prvu ligu. Igrala je kao i te 1980. godine kada je osvojen prvi Kup Srbije. Igrala je kao da se ponovo bori za prvu titulu, kao i te 1982. Igrala je kao i najbolji sportski tim sa prosto

ra bivše Jugoslavije ikada, koji je 1985. i 1986. pokorio Evropu. Igrala je i kao i uvek pobedila!

Današnja utakmica bila je prava prvenstvena, borbena i neizvesna. Počeli su gosti nešto bolje i posle 9 minuta imali 4:2, ali su do kraj poluvremena dobrim napadačkim rešenjima plavi preokrenuli i zasluženo došli do 13:11.

Ponovo je početak perioda pripao gostima, koji su u jednom trenutku imali plus dva i 17 minuta ih je delilo od titule državnog prvaka koja se u Nišu čeka 69 godina. Međutim, kao da su gosti zaboravljuju da se gotovo uvek u Šapcu za rezultat pita Metaloplastika, pa je preko Đu

kića, Brajovića i Vorkapića, domačin vratio prednost. U uzbudljivoj završnici, danas nepogrešivi Viktor Matičić doneo je plavima prednost, gosti su imali napad za titulu, ali je Metaloplastika odbranila čast sporta, rukometa i svog grba. Istog onog koji već 60 godina stoji na dresovima generacija koje su stvarale, največi rukometni klub na Balkanu! Kompletna statistika sa današnjeg meča, dostupna je OVDE.

Tiutlu je pobedom nad Partizanom osvojila Vojvodina, Železničar će morati da se zadovolji naslovom vicešampiona, dok je Partizan završio kao trećeplasirani.

Zahvaljući današnjoj pobedi, Metaloplastika je osvojila 4. mesto i time izborila plasman u Čelendž kup.

Iza “plavih” ostali su Dinamo iz Pančeva i Crvena Zvezda.

Danas se od klupe Metaloplastike oprostio Vladan Jordović, a od “plavog” dresa Darko Arsić, Milan Dakić, Borislav Vladisavljević i Vojislav Brajović. Rukometni klub Metaloplastika im se zahvaljuje na velikom doprinosu koji su dali rezultatima kluba u ovoj sezoni.

Na kraju, danas je istorija Metaloplastike bogatija za još jednog bivšeg kapitena. Miloš Mitrović odigrao je danas poslednju utakmicu za svoj klub, u kojem je rekorder po broju nastupa. Saigrači su ga dostojanstveno ispratili u rukometnu penziju! Hvala za sve kapitenu!