Đorđe Teodorović: Možemo mi to!

Kada je odlazio, pre 23 godine, nije baš računao, da će se tačno posle 23 godine vratiti u istu onu dvoranu, u kome se nalazi prvi pogled, u svom rodnom gradu, zaljubio u rukomet, rukomet koji i dansas živi. Đorđe Teodorović je novi šef stručnog štaba Metaloplastike. Dolazi sa pozicije direktora Rukometnog kluba Dramen iz Norveške, zemlje u kojima je porodicom proveo čak 19 godina, u kojoj je stasao kao trener.

Ekskluzivno za sajt Metaloplastike, Đorđe Teodorović, prenosi svoje prve utiske po povratku u Šabac.

 • Đorđe, Vaše imenovanje za šefa stručnog štaba pomalo je iznenadilo rukometnu javnost u Šapcu i Srbiji, s obzirom da ste prethodne dve decenije dokazali u jednom uređenom sistemu i rukometnoj zemlji kakva je Norveška? Odakle uopšte ideja da se vratite u Srbiju?

Prvo, zdravo i poštovanje svim ljubiteljima rukometa u Srbiji, posebno u Šapcu i mojoj Metaloplastici. Da, imam potpuno razumevanje da su ovakve odluke iznenađujuće, čak bih rekao nekome i nerazumljive, ali eto, na svome sreću, ima i takvih primera. Iako je velika većina kvalitetnih igrača i trenera ima vidljivu želju za odlaskom u suprotnom smeru, meni su 23 godine van Srbije žale više nego dovoljno da osetim želju za povratkom. Ubeđen sam da u sebi imam još mnogo energije koju sada bezrezervno usmeravam u srpski rukomet. Znate, zaista sam teško preživljavati sve ove „padove“ rukometa u Srbiji i naravno već duže vrijeme razmišljanja o povratku. Mislim da sada više nema nikakvog smisla da i dalje sedim u nekoj tamo bezbrižnoj norveškoj fotelji i nezainteresovano posmatram stanje kod nas.

 • Kako ste kao trener rukometno stasali u Norveškoj, da li da znači da za Vas možemo da kažemo da ste pobornik Skandinavske škole rukometa?

To je u mnogome tačno. Međutim, postoji pregršt kvaliteta iu „balkanskoj“ školi rukometa. Ubeđen sam da je izvlačenje najboljih komponenata iz ove dvije škole i spajanje u jednu celinu, nešto što je izuzetno snažno. Upravo na to ćemo raditi u narednom periodu.

 • Šta će vam doneti sa sobom kao najveći kvalitet?

Teško je i nezahvalno govoriti o kvalitetima koje sami nosite. Ono što je potpuno sigurno, u Srbiji će biti iz Norveške poneti radne navike, ozbiljnost i poverenje. Pored toga, sa sobom nosim i godinama izgradjeno razumevanje za kompletno funkcionisanje jednog rukometnog kluba sa jasnim ciljevima i ambicijama.

 • Šta mislite o trenutnoj situaciji u srpskom rukometu i domaćoj rukometnoj sceni?

Tužno i mučno mi je da o tome govorim. Čak mislim da je stanje i znatno gore od onoga što je vidljivo za javnost. Kosi se sve za itekako sa svim onim što je razumno i moralno. I kada ovo kažem, nisam „izmislio toplu vodu“. Znaju da mnogi … Ali ono što me najviše zabrinjava jeste nedostatak materijalnih uslova koji bi mogli da pokrenu preko potrebnu edukaciju. Kada malo dublje razmislimo o vašem pitanju, zaokupljeni sam rešenjem za sve ove i ovako velike probleme … . Nadam se da će moj lični primer bar malo pomoći u tom smeru. Ono što je pozitivno, da smo već ranije čuli, jeste da smo bili izuzetno talentovani za sport. Da održava nadu u svetliju budućnost.

 • Kakav je po Vama rad sa mladima u Srbiji, i da li će Srbija izgubiti više rukometnih trenera?

Mislim da se rad sa mladim u Srbiji ne zasniva ni na kakvom sistemu. Ja se zaista izvinjavam ukoliko je slika koju sam lično stekao, iskrivljena. Nije mi namera niti da bilo koga vređam, niti da bilo kome solim pamet. Zasukao sam rukave i želim da radim. Ali iz mog ugla do izgleda tako. Nemamo sistem. A kada nemate sistem, onda ste prepustene slučajnosti. Pravi rezultati ne mogu praviti slučajno, vec planski. Tu i tamo se sigurno pojavi neki kvalitetni stručnjak i entuzijasta u radu sa mladima, ali to nije dovoljno da bismo napravili zapažene rezultate kao nacija. „Moji“ Norvezani imaju jednu dobru formulu za takvo stanje: „tabela nikada ne laže“ …

A da li Srbiji nedostaje više rukometnih trenera …? Pa naravno, ali najviše onih kompetentnih. Znate ogromne su razlike u profilu trenera koji bi trebalo da rade sa mladima, i oni koji bi trebalo da se takmiče na elitnom seniorskom nivou.

 • Kako će Metaloplastika igrati u narednom periodu i kakve stile igre gajite?

Siguran sam da će Metaloplastika igrati brz i moderan evropski rukomet. Uz to, veliki sam pobornik čvrste i do najmanjeg detalja organizovane igre u odbrani. Ono što u ovom trenutku ne može da predvidi, jeste da li će vam biti potrebno da igre slične igre budu predstavljene sa visokim kvalitetom. Nadam se da su naši navijači svesni da zavisi od više faktora. Međutim, ja sam u klubu nisam vratio da bih tražio bilo kakvu opravdanje. Čovek sam koji se lako ne predaje i očekujem da će ljubitelji rukometa pripremiti, znati da cene, i što je najvažnije biti zadovoljni sa onim što Metaloplastika pruza na terenu.

 • Koliko je sada roster spreman da odgovori na Vaše zamisli i da li planirate da se pojačati?

U ekipi će doći do znatnih izmena u odnosu na sastav iz protekle sezone. Nešto zbog generalnog stanja u zemlji i nemogućnosti zadržavanja pojedinih igrača, a nešto zbog „pregrupisavanja snaga“ u ekipi. Neophodno je dovodjenje novih igrača, ali i oslanjanje na sopstvene snage iz juniorskog pogona. Da li ćete tako sastaviti uspeh da postavite rezultate, pokažete vreme. Zavisi da ipak i od snage naših protivnika. Takođe, kompletan stručni štab je osvežen, dovođenjem novih lica. Samnom će raditi nekadašnji kapiten Metaloplastike i moj prijatelj koji je napravio veliku karijeru u Francuskoj, Nebojša Stojinović, kao i Bane Milojević koji će se starati o fizičkoj pripremi ekipe. Naravno Bane Mrkonjić ostaje nezamenjivi dio tima.

 • Metaloplastika ima dobar balans mladih i nešto iskusnijih igrača, vidi li priliku za veću minutažu igrača?

Stil igre o kome sam već nešto rekao, traži se u ovoj prvoj sezoni češće izmene igrača. Jasan ima za cilj da naš tim bude apsolutno svi igrači kojima raspolažemo u toku jedne utakmice, mora da preuzme odgovornost. Logično je da će pojedini igrači preuzeti odgovornost za preuzimanje, ali timska igra je nešto u što svi verujemo. Takav stil igre otvara mnogo više prostora za mlade i talentovane momke.

 • Došli ste čini se u pravom momentu. Imate dovoljno vremena da napravite plan priprema? Šta očekuje igrače u pripremnom periodu?

Pripremni period će se značajno razlikovati od onog tradicionalnog koji se već duže vrijeme praktikuje na ovim prostorima. I to je jedan deo tog „modernijeg skandinavskog paketa“. Iskreno verujem da će igrači prihvatiti i odraditi na pravi način.

 • Osim prve ekipe, Metaloplastika ima i svoj drugi tim, kao i preko 100 dečaka u Školi rukometa? Imate li planove i za njih?

Jedan dobar deo svog angažovanja u klubu posvećuje upravo školi rukometa. Čini mi se da mi koji smo ponikli bas u toj čuvenoj šabačkoj školi rukometa, ovakvim zadacima prilazimo sa velikom ljubavlju. Želim takođe da podvučem da je jedan od jačih motiva mog povratka u Srbiju, upravo bio rad sa nasom decom. Sa godinama provedenim u inostranstvu, moja nacionalna svest i pripadnost postajala je sve jača. Bezgranično verujem u kvalitet naše dece i naših ljudi. Ja sam na radim bez ikakvog interesa i sa najčistijim namerama. Ubeđen sam da dobrom organizacijom, posvećenošću i ispunjavanjem dogovorenog, mi kao sportska nacija imamo ogroman potencijal. Dokazano je da već mnogo puta i od mnogih, kako u ekipnim, tako iu individualnim sportovima. Možemo mi to!

 • Kakva su Vaša rezultatska očekivanja od naredne takmičarske sezone?

Ciljevi Metaloplastike u novoj sezoni su jasni. To je nastavak potpune stabilizacije kluba u svim pravcima, koju je sadašnja uprava već počela. Uspešno funkcioniranje škole rukometa, oformljenje kompetentne prve ekipe i zdravo i transparentno poslovanje. Što se tiče prve ekipe, moja rezultatska ocekivanja su potpuno ista kao i kod svih onih koji u Metaloplastici igraju, u njoj rade, za nju navijaju, ili su na bilo koji način privrženi klubu. Metaloplastika treba uvek da juriša na visokom plazmanu. Na to nas obavezuje klupska tradicija i pozicija rukometa u Šapcu. Ulazak u play-off bi nam ponovo otvorio nove mogućnosti. Sa koliko uspeha takvih mogućnosti možemo da pretočimo u rezultate koji prilično klupskom renomeu, ostaje da se vidi. Svima ui oko kluba bih poželeo jednu lepu i uspešnu sezonu! NAPRED PLAVI !!!

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *